Kapitałowi producenci żywności zwiększyli swoją produkcję o 8,2% w 2021 roku. Poinformowano o tym na oficjalnej stronie internetowej burmistrza Moskwy.
„W 2021 r. stołeczni producenci żywności zwiększyli produkcję o 8,2%, a w porównaniu z 2019 r. o 41%” – czytamy w raporcie.
W mieście działa 240 producentów żywności. „Wzrost wynikał z dodatniej dynamiki produkcji półproduktów mięsnych, wyrobów piekarniczych i cukierniczych oraz serów i przetworów rybnych. Wolumen wysłanych produktów sektora spożywczego w ubiegłym roku wyniósł 540 miliardów rubli, czyli o 15,7% więcej niż w 2020 r. io 42% więcej niż w 2019 r. – powiedział w komunikacie zastępca burmistrza Moskwy Władimir Jefimow.
W ubiegłym roku przemysłowcy wyprodukowali około 317 tys. ton wyrobów piekarniczych, czyli o 17,4% więcej niż w 2020 roku i o 7% więcej niż w 2019 roku. Wyprodukowano również blisko 95 tys. ton półproduktów mięsnych, czyli o 4,6% więcej niż w 2020 roku io 23% więcej niż w 2019 roku. Produkcja serów i twarogów wzrosła o 2,1% w stosunku do roku 2020 i przekroczyła 45 tys. ton.